Isnin, 19 Mac 2012

hanya seminggu je dapat bersama mereka..

urmm..sedih sangat...dapat bela depa hanya seminggu jaa..

mungkin sebab depa nie tak tahan sejuk kot,..
sorry yee...wany tak sempat layan hampa dengan baik..


nie masa baru bawa balik dari pasar...huhu




 time nie wany tengah basuh bekas air untuk depa niee...


 setelah dapat makan...tgok la...bulat jaa..huhu


lihat la badanku yang cantik nie...errr


 termenung jeeee..:p


akhir si kuning mati dulu...lepas tu pink...last sekali hijau mati... :'(
mungkin kerana cuaca yang agak sejuk..


yang nie pulak yang kawan wany...
tapi mati juga 3 ekor..

~~SEKIAN~~

Sabtu, 17 Mac 2012

agar-agar pink!!

assalamualaikum dah salam sejahtera...
ermm..harinie anak buah semua pakat balik rumah..so wany cuma buat roti sosej dan agar-agar nie je untuk minum petang..:)

bahan-bahan
>10gram agar-agar
>gula
>susu
>air
>pati ros

cara memasak..
>masukan 4 gelas air..
>masukan agar-agar
>biar mendidih..
>lepas itu masukan sedikit gula dan dan pati ros..
>last sekali masukan susu..
>lepas masak masukan ke dalam bekas dan sejukan....:)
>lagi sedap simpan dalam peti..sebab ai sejuk..
>siap dihidang..

nyum2~~

~~SEKIAN~~

Jumaat, 16 Mac 2012

mee tok kiah

assalamualaikum dan salam sejahtera...
ok..harinie just masak mee tok kiah ja untuk dimakan di waktu petang bersama fmly tercinta...:)


bahan-bahan..
>laksa halus (rendam dulu sampai betul-betul lembut)
>cabai kering
>sayur sawi
>kicap
>cuka
>daging @ ayam
>bawang merah @ bawang putih
>air
>minyak

cara memasak
UNTUK KUAH
>masuk minyak sedikit..lepas tu tumis bawang merah,bawang putih dan cabai kering..
>masukan air
>masukan daging @ ayam bagi empuk dulu
>lepas daging @ ayam dah empuk masuk kan kicap dan cuka sedikit.
>masukkan sayur sawi dan masukan garam sedikit..
>biarkan sampai mendidih...
>siap untuk kuah...:)

CARA MASAK MEE PULAK
>ambik sedikit kuah masukan dalam kuali..
>masukan sedikit minyak..
>masukan laksa untuk digoreng bersama kuah...
>campurkan kicap sedikit...

siap untuk dihidangkan!!

~~SEKIAN~~

Khamis, 15 Mac 2012

roti sosej

pagi nie wany sempat masak roti sosej je untuk bekal anak buah...dia dah nak balik..so,masak la roti nie untuk bekal makan dalam kereta..:)


bahan-bahan
>10keping roti sandwich
>10 batang sosej ayam(rebus dulu tau)
>2 biji telur ayam (pukul + garam sikit)
>serbuk roti
>minyak untuk goreng..

cara memasak
>canai roti guna pengelek biar sampai nipis yee...
>lepas siap canai roti...
>celup sosej ke dalam telur..
>letakkan di atas roti dan gulungkan sehingga kemas...
>gamkan dihujung roti supaya roti tak terbuka nanti..
>kemudian celupkan kedalam telur sekali lagi..
>lepas tu golekan di atas serbuk roti...(ulang sampai habis)
>panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak..
>masukan roti dalam kuali dan goreng dalam api yang sederhana...
>goreng sampai kekuningan...dan angkat..
>siap!! boleh dihidangkan bersam sos dan mayonis....

sedap!!!!


~~SEKIAN~~

kerang sambal belacan

assalamualaikum dan salam sejahtera...

urmmm..harinie wany malas gila nak masak...
cuma masa kerang nie ajee..urmmm


bahan-bahan
>kerang
>belacan
>bawang merah

>minyak masak
>cabai kering yang dah blend

>air asam jawa
>gula

>garam
>sedikit air


cara memasak..
>rebuskan kerang dulu...
>lepas rebus..asingkan kulit dengan isi kerang yee..:)

>masukan minyak dalam periuk...tumis bawang..
>masukan cabai yang diblend tadi..
>agak2 cabai dah masak masukan air asam jawa..
>masukan belacan..
>masukan air sedikit..
>garam + gula sedikit..
>tunggu sampai mendidih...
>siap!!!!

dihidang bersama nasi putih..nyum2~~

~~SEKIAN~~

Rabu, 14 Mac 2012

agar-agar tepung talam...

hahahahaha...must pelik nama dia kan...ah!! biar la..janji ai suka nak letak nama tuu...:)
janji masuk perut kenyang jugaa....
hehehehehehe



ok tau laaa...gambar nie xcomel..huhuhu...

dah la buat xsama tinggi..ah!!! lantak laaa..jnji masuk perut juga..kih kih kih..



bahan-bahan..
>30gram aga-agar
>milo
>3/4 susu
>gula
>air

cara masak.
untuk lapis bawah.
>agar-agar nie bahagi 2 naaaa.....(15gram untuk yang bawah..15gram lagi untuk yang atas..)


>masukkan 15gram agar-agar kedalam periuk bersama 4cawan air dan 1 cawan gula
>Setelah agar-agar cair, masukkan milo dan biarkan sehingga mendidih
>Tuang kedalam bekas dan biarkan beku seketika.
>Setelah agar-agar milo yang dibuat tadi hampir beku..

untuk yang lapis atas pulak..
>Masukkan selebihnya agar-agar kedalam periuk.
>Kali ini masukkan bersama susu dan gula.
>Biarkan agar-agar larut bersama gula dan susu
>Setelah mendidih, tuang kedalam agar-agar milo yang hampir beku tadi...
>sejuk kan agar-agar..nak lagi sedap masuk dalam peti sejuk..
>siap dihidang!!

resepi asal SINI

Selasa, 13 Mac 2012

cucur udang

assalamualaikum dan salam sejahtera...

urmmmm..minun petang nie wany just buat cucur udang jaa..
huhuhuhuhu...
makan bersama air teh dari mekah..:)




bahan2..
>tepung gandum
>udang
>taugeh
>bawang
>sedikit garam
>air.

cara-cara memasak..
gaulkan tepung.udang,taugeh,bawang dan garam serta air..
sambil tu panaskan minyak dalam kuali...
selepas minyak dah panas...
masukkan bahan-bahan yang digaulkan tdi ke dalam kuali..
masak sampai kekuningan..dan angkat..
siap dihidang bersama air teh... (^_^)

~~SEKIAN~~

Rabu, 7 Mac 2012

penantian itu satu penyeksaan


tinggal lagi bopa jam je lagi niee...
adakah wany akan teruskan pengajian or wany terpaksa ulang sekali lagi???
semuanya akan terjawab pada pukul 12pm jap lagi..
apa-apa pon keputusan harusku terima seadanya..seiklas hati...
menanti ketupusan dengan penuh kesabaran...